Har du någonsin varit utomlands och tänkt att du skulle vilja stanna kvar? Kunna fortsätta ditt liv i Thailand eller i Rom? Det är det många som önskat och några har rent av gjort slag i saken: de digitala nomaderna.

De digitala nomaderna

Människan har alltid rest och upptäckt nya platser. Under alla årtusenden har det också funnits grupper som följt djuren efter bete, slagit upp sitt tält, och bott på en plats för en tid. Efter ett tag har de dragit sig vidare till nästa plats. Nomader. Idag finns det digitala nomader. Istället för att de reser med får och getter, så har de en dator, surfplatta och mobil i väskan och arbetar varhelst de kommer. Förutsatt internetkoppling, förstås.

Bor överallt

Under de sista åren har det uppstått en grupp som identifierar sig som digitala nomader, personer utan fast bostad som reser från en plats till en annan. De kan bo ett par månader i Brasilien, för att sedan tillbringa sommaren i sommarstugan utanför Åmål, för att sedan dra vidare till Köpenhamn eller Kapstaden. Vanligtvis rör de sig i de billigare delarna av världen, särskilt Asien. Det finns också gamla nomader som skaffat sig fast bostad och som låter folk på resande fot bo hos dem. Om en digital nomad ska tillbringa en längre tid på en plats är det vanligt att hen hyr lägenhet eller ett litet hus, annars bor de ofta på vandrarhem eller billiga hotell. Ju längre som de är ute och reser, desto fler ekonomiska knep lär de sig. Digitala nomader kan resa och bo billigare än många andra, just för att de kommit på hur de ska göra.

Tips om du vill bli en digital nomad

Om du skulle vilja leva som digital nomad ett par år, eller resten av ditt liv, måste du planera väl. Naturligtvis kan du bara sätta dig på ett flyg och se om du får något jobb, men du har mycket större chanser att lyckas om du planerar från början. Du behöver ha en sparad slant på bankkontot. Det är dyrt att resa och det kommer att ta ett tag innan du lärt dig att resa och bo billigt. Sedan bör du redan idag börja ditt blivande internetföretag. Res inte iväg förrän du börjat få en inkomst på ditt internetarbete.