Den som bygger egna webbplatser eller vill utveckla sina egna hemsidor, har stor nytta av att använda rätt verktyg. Här går vi igenom vad CRM och CMS står för och varför man behöver dem.

Vad är CRM?

CRM står kort och gott för Customer Relationship Management och är ett sätt att effektivt hantera all kontakt med kunder. Men vad är crm egentligen och varför är det viktigt? Ett programverktyg som CRM hjälper till att förbättra omsättningen och reducerar även de administrativa kostnaderna. I takt med att mer info kopplas till kunder, behövs smarta lösningar för att hålla ordning och reda. Genom att göra så kan man ha en bra kundrelation. På det här sättet kan man få en bra helhetsbild av varje kund för sig. Genom att samla information från flera håll, får man den tydliga överblick man vill ha inför exempelvis reklamkampanjer.

CMS

CMS står för Content Management System och syftar till att göra det lättare att publicera innehåll på nätet. Man behöver då inte kunna programmera för att skapa webbplatser. Detta underlättar även i arbetet att underhålla sidorna. Tvärtom vad många tror används idag CMS-verktyg som exempelvis WordPress till långt mer än enkla bloggar. Många av de större sidorna man själv besöker är byggda av antingen WordPress eller Drupal, som även det är ett populärt CMS-program.

Vad behövs för att använda CRM eller CMS?

För att använda CRM brukar man vanligen köpa tjänsten av ett företag som erbjuder detta. Man får då de program och verktyg man behöver. Vanligen betalar företaget en månadsavgift för att använda tjänsten och det kan kosta olika beroende på hur många i företaget som ska använda det, samt hur många kunder som ska rymmas. Ibland kan ett CRM-verktyg ersätta många andra verktyg man betalar för, så man ska se efter att man inte betalar dubbelt för samma tjänster. Ett CMS-verktyg som WordPress eller Drupal är gratis, men vissa tilläggstjänster eller teman kan kosta pengar. Man behöver ett webbhotell där det kan installeras. Många webbhotell erbjuder sina användare just dessa CMS-program, men det behöver man kolla upp på förhand. Det är avancerat att själv installera detta, så en 1-klick installation är att föredra om det erbjuds på webbhotellet.

VIlket CMS verktyg ska jag välja?

Är man en nybörjare på CMS-verktyg är WordPress att föredra. Det finns mängder av videos på Youtube som ger tips gratis på hur man använder det. WordPress har en lägre tröskel att komma igång med. Det finns vissa gratisteman som är väldigt lätta att använda.