Marknaden är fortfarande het för teknikföretag, där några av de mest eftersökta yrkesrollerna är fullstackutvecklare och devops-ingenjör. Att starta upp ett internetföretag kan därför vara en lönsam affär. Men som nyföretagare är det ibland svårt att få kunderna att betala i tid. Därför kan det vara klokt att utkontraktera dina faktureringar så att du kan ägna mer tid åt din kärnverksamhet och värva fler kunder.

 

Med företagstjänster från Intrum kan du få effektiva rutiner kring ditt företags kundfakturor. De tar hand om hela processen kring dina fakturor, från att de skrivs ut tills de är betalda. Du får lägre hanteringskostnad för varje faktura och högre intäkter från dröjsmålsräntor samt påminnelseavgifter, pengar som du kan återinvestera i ditt företag.

 

Fördelar med att anlita hjälp

 

Att anlita hjälp kring fakturahanteringen kan vara klokt och det kan skydda ditt företag mot ekonomiska förluster. På senare tid har antalet så kallade ”VD-bedrägerier” ökat i Örebro län. Denna form av bedrägeri går till så att ekonomichefen på ett företag får en faktura, som ser ut att vara från VD:n på företaget, kring en faktura som ska betalas. VD:ns mejl är dock kapat av bedragaren och pengarna betalas in på bedragarens konto i stället. På detta sätt har brottslingar kunnat svindla företag på mellan 400 000 kronor till 1,5 miljoner kronor.

Under coronakrisen har många av landets enskilda firmor fått svårt att sköta sin verksamhet. Stödet från staten har varit för dåligt enligt företrädare, där stödpaket exempelvis har gått till hjälp för företagets fastna kostnader men inte för lönekostnader. Arbetslöshetsförsäkringen visade sig inte vara helt anpassad till de förhållanden som råder på dagens arbetsmarknad. Arbetsmarknadsministern Eva Nordmark menade att det är viktigt att egenföretagare också omfattas av trygghetssystemen. För att en företagare skulle kunna få a-kassa fick de lägga verksamheten vilande och de fick inte längre fakturera enstaka uppdrag. Ett sätt att minska risken för liknande kriser är att anlita hjälp kring fakturahantering och andra göromål i företaget och på så vis öka lönsamheten, vilket kan ge en bättre buffert.

Spara tid och pengar

Både enskilda företag samt små- och mellanstora firmor kan spara mycket pengar och tid genom att automatisera företagets administration. I stället för att bara använda en vanlig internetbank kan det vara klokt att ta hjälp utifrån för exempelvis fakturahantering. Idag finns det ungefär 1,2 miljoner svenska företag. Majoriteten är småföretag som har färre än tio anställda. Det finns ett antal olika appar och tjänster på marknaden som du som företagare kan använda dig av för att underlätta skötseln av verksamheten. Du kan driva ett ”papperslöst” företag där du sköter mycket av företagets ekonomi digitalt. Även om du anlitar en tredje part för att exempelvis hantera fakturor är det fortfarande du som har företrädaransvar. Det innebär att du behöver ha koll på verksamhetens ekonomiska siffror, även i de fall där redovisningen är enkel att sköta.