Dagens teknik går framåt med stormsteg och genom tekniken växer även all form av media. Teknik finns inom alla områden i samhället och behövs för att vår värld ska kunna fungera som den gör idag. Tack vare tekniken har vi ett optimalt fungerande samhälle genom internet och tekniska uppfinningar.

 

Den tekniska utvecklingen inom media

 

Teknik behövs för många olika användningsområden i vårt samhälle. Ett av de viktigaste media vi har är internet. Man uppskattar att internet kom till Sverige 1984 då forskarassistenten Ulf Bilting vid Chalmers Tekniska Högskola kopplade upp Sverige mot internet. Sedan dess har internet vuxit och år 1992 började man använda internet mer flitigt i Sverige. De datorer man hade på 1990-talet hade tunga skärmar och stora hårddiskar. Idag ser vi lätta laptops med uppkoppling mot wifi och kraftfulla stationära datorer. Året 1999 jublade människor världen över Steve Jobs som introducerade en laptop med internet mot wifi. Det var året då internet officiellt fanns i luften. Idag surfar vi dagligen på surfplattor och bärbara datorer samt telefoner på miljontals hemsidor varje dag. Det finns en del smarta tips när man handlar online som man ska tänka på för att handla säkert. Internet har blivit ett perfekt ställe att köpa alla former av prylar. Då kan man med stor fördel besöka https://estore.nu/sv/ som har allt samlat på ett och samma ställe. Man kan finna allt från elektronik och hobbyprylar till hälsoprodukter och en mängd andra spännande prylar! All daglig media vi har idag genom internet, TV-sändningar och radio kräver högteknologisk kunskap. Numera ser vi på TV och filmer genom digitala medier som är både snabba och effektiva.

 

Från nollor och ettor till virtual reality och AI

Det enklaste maskinspråket är ettor och nollor på datorer. Det är det mest enkla binära maskinspråket. Från att vi har haft ettor och nollor inom enkel programmering, finner vi idag avancerade virtuella världar. Virtual reality är en datorsimulerad verklighet och används idag inom spel och underhållning. Tekniken består av en skärm framför varje öga som skapar en 3D-effekt och kan upplevas som vår verkliga värld. En annan revolutionerande teknisk utveckling är artificiell intelligens eller så kallad AI. Redan nu används artificiell intelligens inom allt fler företag i form av så kallade chatbotar, eller till andra ändamål som kalkyleringar och effektivisering. Då AI effektiviserar och automatiserar många arbeten, kommer artificiell intelligens användas allt mer inom vården. Nu vet man att på sikt kan artificiell intelligens lösa hälsoproblem genom mer exakta analyser och kan avlasta dagens läkare. Framtiden är redan här och möjligheterna är oändliga, så vi får helt enkelt lita på att framtiden ger oss den bästa tekniken för en bättre värld.