Det har alltid funnits entreprenörer, kreativa personer som startat företag och velat testa nya idéer. Dagens stora marknad är nätet: en plats där företag och kunder lätt möts. Idag finns det företagare som enbart har sitt företag online: internetentreprenörerna.

Internetentreprenörerna

En internetentreprenör är en person som startat företag på nätet. Vanliga företag är bloggar, Youtubekanaler, webbshoppar eller så är de konsulter inom IT eller marknadsföring. Många skapar också material åt andra, fotograferar, skriver eller designar hemsidor. Marknaden utvecklas ständigt. Många nya appar och tjänster kommer just från kreativa entreprenörer som kommit på en smart idé, och sedan lanserat den.

Vad krävs?

Om du drömmer om att kunna jobba hemifrån eller kunna leva ett mer fritt liv är företag på nätet ett smart sätt för att uppnå målet. Egentligen kan vem som helst bli en internetentreprenör: det kräver ingen formell utbildning, ingen anställning eller att du ens har ett företag för att sätta igång. Det enda som du behöver är en egen hemsida med hosting. Varför? Jo, det är på din sajt som du bygger upp ditt företag: bloggen, webbshoppen, din språk- eller musikskola eller vad du nu planerar att göra för att tjäna pengar. Om du har en gratisblogg får du inte använda sidan som du vill, inte lägga in annonser och du får ett oprofessionellt domännamn. De entreprenörer som lyckats har dock inte en sida som de arbetar med, utan mellan 3–20 sidor. Men för att sätta igång behöver du bara din dator, gå in på ett webbhotell, köpa hosting och ett bra domännamn. För en investering på mellan 100–200 kronor kan du börja arbeta.

Trial and error

Du måste vara ödmjuk och villig att hela tiden ändra ditt koncept. Om du drömmer om en stor blogg om hundar med tillhörande webbshop för att du vet om en bloggare som kan försörja sig på det, så innebär det inte att du kommer att lyckas. Vägen till framgång går genom trial and error. Testa, misslyckas, ta lärdom, testa igen, misslyckas lite mindre… Och så fortsätter du. Det är därför det också är klokt att redan från början testa olika idéer. En sida med en webbshop där du säljer som affiliate, en annan sida där du säljer dina egengjorda hundhalsband, en tredje sida där du bloggar om grönt te från Indien, samtidigt som du också startar ett par olika Youtubekanaler som komplement till dina bloggar och shoppar.

Inkomst

Inkomsten kommer genom annonser, affiliatelänkar, e-böcker, filmer och att du säljer produkter. När du börjar få inkomst på dina sidor är det dags att starta företag genom att söka f-skattsedel hos Skatteverket. Där kan du sedan också göra avdrag på datorer, mobiler och annat som du använder i företaget. Om du har kommit på ett bra företagsnamn bör du ansöka om det hos Bolagsverket, så att ingen annan tar det.